Mi a mai névnap, milyen névnap van ma?

Naptárunk szerint a kiemelt mai névnapok a Patrik, a Gertrúd.

Milyen névnap lesz holnap?

Holnapi nap során Ede, Sándor névnap lesz.

A holnapi naphoz népi jóslat is tartozik!

Sándor, József és Benedek zsákban hozzák a meleget. Az egyik leghíresebb népi jóslat lényegében arról szól, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget március 21-ét megelőzően gyakran jelentős melegedés történik az időjárásban. A sokévi tavaszi időjárást megnézve részben igazat kell adnunk ennek a megfigyelésnek, de hozzá kell tenni, hogy ez leginkább Sándor napjára igaz és egyesek szerint Benedek nevét csak a rímelés kedvéért tették a mondókába. A későbbi időjárásra vonatkozóan is szolgál előrejelzéssel, vagyis ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha viszont borús idő lesz, akkor elhúzódó, lucskos őszre számíthatunk. Benedek napjához még az a népi jóslat is fűződik, hogyha ezen a napon dörög az ég, akkor negyven napig szárazság következik.

Névnaptár

Névnapok, keresztnevek eredete

Oldalunkat azza a céllal hoztuk létre, hogy egy jól kezelhető modern felületet biztosítsunk a nevekkel, névnapokkal kapcsolatos információk megtalálásához. Így nálunk megtudhatod, hogy mi a mai névnap, milyen névnap van ma. Megpróbálunk egyéb hasznos szolgáltatásokat is az oldalhoz kapcsolni, így a névnapok mellett az adott naptári naphoz, névnaphoz kapcsolódó népi jóslatokkal, hiedelmekkel is megismerkedhetsz, amik általában az időjáráshoz kapcsolódnak. Valamint a naptárunkba, a névnapok mellett a nemzeti ünnepket, ledolgozandó munkanapokat, hosszúhétvégket is megtalálod.

A világ egyes részein a születésnap mellett a névnap megünneplése is nagy hagyománynak örvend. Magyarországon az emberek felköszönti közeli ismerősiket, családtagjaikat névnapjuk alkalmából. Egyesek majd olyan fontosnak tartják a névnapjukat, mint a születésnapjukat, míg mások nem igazán ünneplik. Szomszédos országokban, így Romániában és Szlovákiában is ünneplik a névnapot. Érdekességképpen Lengyelországban a névnap a születésnaphoz hasonlóan jelentős esemény. Az angolszász országokban azonban egyáltalán nem ünneplik a névnapot.

Azt, hogy egy adott nevet, mely napon kell ünnepelni, azt a névnaptárban lehet megtalálni. A névnapok egy része szentek egyházi ünnepnapjaihoz kötődnek. Érdekesség, hogy attól függetlenül, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézete által egy adott név anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősít még nem fog megjelenni a naptárban. Azt külön kérvényezni kell a naptár készítőjénél.

Egyes neveket több naptári napon is ünneplik. Így például a Pál vagy a Mária név négyszer is szerepel a naptárban. Az ilyen nevek esetében felmerül a kérdése, hogy a négy lehetséges nap közül melyik napon is kellene ünnepelni az embereknek a nevüket. A régi hagyomány az, hogy a születési dátumhoz eső névnapot kell megünnepelni.

A tulajdonnevek köznevekből származnak, így minden személynévnek volt egy eredeti jelentése is, de mivel a személynevek általában sok százados vagy akár évezredes múltra tekintenek vissza, e nevek jelentése sokszor már nem világos, a nevek puszta hangsorrá váltak. A névadást, ahogy a múltban, úgy a jelenben is a névdivat határozza meg. Míg anno a gallok miután legyőzték őket a rómaiak elkezdtek felvenni római neveket, úgy manapság híres színészek, énekesek neveit kapják az újszülöttek.

Névekkel kapcsolatos cikkek

Itt megtalálod a legfrissebb nevekkel, névadással kapcsolatos cikkeket. Ha esetleg te ismersz hasonló cikket, akkor küld el nekünk!

Beperelte szüleit a tinédzser, amiért Gaylordnak nevezték el

Publikálás ideje: 2017.10.17.

Egy 17 éves fiú 250 ezer dollárt követel szüleitől, amiért Gaylordnak nevezték el. A név szerinte egész életében gúnyolódás tárgyává tette, és többször is kórházba került fizikai erőszak miatt – írja a World Daily News Report.

Tovább

Ide jutottunk, több Nolen születik, mint Lajos

Publikálás ideje: 2017.03.30.

A Noelek és Zoék szülei könnyen lehet, hogy meglepődnek majd, amikor három ilyen nevű is lesz az oviban, pedig talán azt hitték, hogy ritkább nevet találtak a gyereknek.

Tovább

2017-től bejegyezhető keresztnév lesz a Bentli?

Publikálás ideje: 2016.12.27.

A 24.hu megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban engedélyezett új keresztnevek hét lakat alatt őrzött listáját.

Tovább

2017-től bejegyezhető keresztnév lesz a Bentli?

Publikálás ideje: 2016.12.27.

A 24.hu megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban engedélyezett új keresztnevek hét lakat alatt őrzött listáját.

Tovább

Mit árul el rólad keresztneved?

Publikálás ideje: 2010.10.21.

Pozitív jelentésű, jó hangzású, na meg persze a vezetéknévhez is passzoló keresztnevet egyáltalán nem könnyű választani. Főleg ha belegondolunk, hogy a nevünk a sorsunkat és a személyiségünket is befolyásolja!

Tovább