Bánk névnap

Nálunk megtudhatod, hogy mikor van 2024-ben, hogy mi az eredete, jelentése a Bánk névnek vagy hogy mikor van a Bánk névnap. Ezen kívül megmutatjuk neked, hogy milyen becenevei vannak, valamint milyen nevekkel van rokoni kapcsolatban. Továbbá az adott dátumhoz kapcsolódó, időjárással kapcsolatos népi hiedelmeket és jóslatokat is.

Mikor van Bánk névnap 2024-ben?

Bánk: Március 19
Felköszöntöm Facebookon!
Értesítést kérek, ha Bánk névnap van!

Bánk névnaphoz kapcsolódó népi jóslat

Március 19
Sándor, József és Benedek zsákban hozzák a meleget. Az egyik leghíresebb népi jóslat lényegében arról szól, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget március 21-ét megelőzően gyakran jelentős melegedés történik az időjárásban. A sokévi tavaszi időjárást megnézve részben igazat kell adnunk ennek a megfigyelésnek, de hozzá kell tenni, hogy ez leginkább Sándor napjára igaz és egyesek szerint Benedek nevét csak a rímelés kedvéért tették a mondókába. A későbbi időjárásra vonatkozóan is szolgál előrejelzéssel, vagyis ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha viszont borús idő lesz, akkor elhúzódó, lucskos őszre számíthatunk. Benedek napjához még az a népi jóslat is fűződik, hogyha ezen a napon dörög az ég, akkor negyven napig szárazság következik.

Mennyire tetszik neked ez a név?

Akár gyermekednek is szívesen adnád ezt nevet? Esetleg saját neved? Kérlek oszd meg velünk, hogy mennyire szimpatikus neked ez a név!
Összesen 1 szavazatot adtak le eddig és a szavazatok átlaga jelenleg 5.

Bánk eredete, jelentése

A Bánk magyar eredetű férfinév, az egykori méltóságnévből, a Bán-ból képződött "k" kicsinyítőképzővel. A legismertebb Bánk, a Katona József ötszakaszos drámájának főszereplője Bánk bán. Jelentése gazdag.

Bánk név elemzése

Nehezen haragszik meg, de ha megtörténik, nem békülékeny. Inkább hátrahúzódva, szerényen érzi jól magát.

Bánk becenevei

Bánk: Nincs beceneve.

Bánk rokon nevei

Bánk: Bán, Petúr

- - Létrehozás ideje: - Módosítás ideje: