Népi jóslatok, előrejelzések

A népi jóslatok, előrejelzések közül az időjárással kapcsolatos hiedelmek a legelterjedtebbek. Ezek szájhagyomány útján maradtak fent. Az, hogy ezek a legnépszerűbbek, az annak köszönhető, hogy a falusi ember mindennapjaihoz, munkájához szorosan kapcsolódik, illetve hatással van az időjárás. Így alakult ki a népi megfigyeléseken alapuló népi kalendárium, naptár, ami az időjárással kapcsolatos megfigyeléseket tartalmazza. A gyűjtemény egy része babonákon, míg másik része több évszázados megfigyeléseken alapszik.

Januári jóslatok, előrejelzések

Január 1
Újév napján, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél, ha piros a hajnal, szeles lesz az esztendő.

Január 2
Január 2-val, Makár napjával megegező időjárás várható szeptemberben is.

Január 6
Vízkereszt napján, január 6-án, ha csurog az eresz, hosszú lesz a tél, ha fagy, akkor még többet kell várni a tavaszra. Ha ezen a napon esik a hó, a tél hamarosan megszűnik. Ha fúj a szél, akkor jó termés lesz az évben.

Január 18
Január 18-án, Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy.

Január 22
Január 22-hez, Vince napjához is kapcsolódik népi jóslat. Tehát, ha Vince ha megcsordul, megtelik a pince, ha esik, nem lesz jó bor az évben.

Január 25
Január 25-e környékén gyökeresen változik meg az időjárás a népi megfigyelések szerint. Ezért nevezik ezt a napot Pálforduló, télforduló napjának.

Februári jóslatok, előrejelzések

Február 2
Február 2. napjáról, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáról, több népi hiedelem is ismert. Az egyik a medve megfigyelésére alapuló a gyerekek által is ismert, miszerint a téli álmából felébredő mackó előbújik a barlangjából, hogy megnézze, milyen az idő. Ha enyhe és napos, tehát meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és tovább alszik, mert tudja, hogy messze még a tél vége. Ha viszont hideg idő fogadja, akkor kint marad, mert érzése szerint rövidesen jön az enyhülés. Más megközelítése szerint, ha Gyertyaszentelőn esik a hó és fú a szél, nem marad soká a tél. Egy másik mondás szerint ameddig besüt a nap a pitvarajtón addig várható még havazás. Valamint, ha Gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, akkor utána sokáig fog hallgatni. Mindegyik megfigyelés fő mondanivalója az, hogy ha február elején szokatlanul enyhe az idő, akkor visszatér még a tél. Sok esetben ezek a jóslatok be is igazolódnak.

Február 6
Február 6-hoz is kapcsolódik népi hiedelem. Így, ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja szól a mondás. Vagyis ha Dorottya napján fagyott, akkor Julianna napjára február 16-án olvadni fog. Hasonló a február 2-ai jóslathoz, de ritkábban válik be.

Február 14
Valentin napon a "veréblakodalom”, a verebek hangos csivitelés a jobb idő közeledtét jelzi.

Február 16
Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt, szól a mondás. A Dorottya napi jóslat ellentettjét üzeni, vagyis ha Dorottya locsog, Julianna kopog.

Február 19
A mondás szerint, ha Zsuzsanna elpisili a havat. Ez a nap és a dalra fakadó pacsirták a tél végét sejtetik.

Február 24
Úgy szól a mondás, ha Mátyás nem talál jeget, majd csinál eleget. A pásztorok szerint, ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig hideg lesz. Ez a nap egyben Üszögös Szent Péter napja is. Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő. Azt is mondják, hogy amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz az idő március 19-én is József napkor. Jellegében ez is hasonlít a Gyertyaszentelői jóslathoz, a tél szakaszosságára utal, vagyis ha februárban szokatlanul meleg van, akkor a tavasz sokáig várat magára.

Márciusi jóslatok, előrejelzések

Március 4
Kázmér napján ha esik vagy havazik, akkor az aratást egy héttel el kell halasztani.

Március 9
Amilyen idő van március 9-én Fanni napján, olyan idő lesz egész márciusban.

Március 10
Ildikó napján,ha fagy, akkor még 40 napig számíthatunk hidegre.

Március 12
Gergely megolvasztja Mátyás jegét. Ez a jóslat tehát összekapcsolódik a február 24-i jóslattal, ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig hideg lesz, ha viszont Gergely megrázza a szakállát, akkor havazni fog. A csapadék valószínűsége bizonyos mértékben valóban megnő erre a napra, de a szilárd halmazállapot igen ritka. Nagy valószínűséggel a hidegebb és havasabb hegyvidékeken keletkezhetett ez a népi jóslat, ahol ezen a napon a csapadék még hó formájában hullott.

Március 18, 19, 21
Sándor, József és Benedek zsákban hozzák a meleget. Az egyik leghíresebb népi jóslat lényegében arról szól, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget március 21-ét megelőzően gyakran jelentős melegedés történik az időjárásban. A sokévi tavaszi időjárást megnézve részben igazat kell adnunk ennek a megfigyelésnek, de hozzá kell tenni, hogy ez leginkább Sándor napjára igaz és egyesek szerint Benedek nevét csak a rímelés kedvéért tették a mondókába. A későbbi időjárásra vonatkozóan is szolgál előrejelzéssel, vagyis ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha viszont borús idő lesz, akkor elhúzódó, lucskos őszre számíthatunk. Benedek napjához még az a népi jóslat is fűződik, hogyha ezen a napon dörög az ég, akkor negyven napig szárazság következik.

Március 25
Írisz napja más néven Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mert a hagyomány szerint ilyenkor kell a gyümölcsfákat oltani. Ha ilyenkor megszólalnak a békák, akkor még negyven napig hideg lesz. Egy másik hiedelem szerint ha ekkor hideg idő van, akkor a télnek immár vége. Gyümölcsoltó hidege téli hónapnak megölője.

Március 30
Nagypéntekhez csak egy nem túl derűlátó megfigyelés kapcsolódik. Vagyis a Nagypénteki eső, annyi méreg, amennyi szem lehull. Rossz termés lesz.

Áprilisi jóslatok, előrejelzések

Április 1, 2
Húsvét napján ha esik, Pünkösdig minden vasárnapon eső fog esni, és változó idők várhatók.

Április 12
A megfigyelések szerinte amilyen a Gyula napi időjárás, annak az ellenkezője lesz az elkövetkezendő negyven napon.

Április 14
Április 14-re, Tibor napjára a rétek meg nem zöldülnek, a parasztok nem remélik a föld termékenységét, ha viszont ez a hónap nedves, bőséget várnak.

Április 24
Szent György nap előtt megszólaló béka esőtlen nyarat jelez. Ez a nap előtti mennydörgés bő termés előjelzője. Akkor lesz bő termés, jó év, ha április 24-én akkora eső esik, hogy még az áldomásozók orra is besárosodik.

Április 25
Szent Márk napján, azaz április 25-én ha a fülemüle hallgat, akkor változó tavasz várható, ha énekel, dalával csodás tavaszt hirdet.

Április 30
Katalin napja, vagyis április utolsó napja jó időt hoz, akkor magával hozza a jó termést, ha pedig rosszat, akkor viszi a hasznot.

Májusi jóslatok, előrejelzések

Május 1
Május elsején, Fülöp napján, ha hűvös és esős az idő, akkor középszerű lesz a termés, ha pedig meleg és száraz, akkor bőséges.

Május 12, 13, 14
Pongrác, Szervác, Bonifác a méltán híres fagyosszentek. Jóslatuk rímbe foglalva így szól: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz". A néphit szerint ezek a napok erős, fagypont alatti lehűlést hoznak. Ennek alapja az lehet, hogy május 11-e után a tapasztalatok szerint viszonylag nagy az esélye sarkvidéki hideg légtömeg betörésének, és az ezzel járó éjszakai fagyoknak. Bár nem minden évben válik be ez a megfigyelés sőt, van amikor pár nappal a fagyosszentek előtt vagy után érkezik a hideg, idén pont átélhettük a jóslat beválását. A Pongrác napi esőről egyébként úgy tartják, hogy kifejezetten jót tesz a mezőnek, de ártalmas a szőlőnek.

Május 20, 21
Ha pünkösdkor szép az idő, sok bor lesz.

Május 25
Orbán napján, május 25-én kívánatos az eső, mert az ígér jó termést. Erre a napra szintén fagypont közeli lehűlést jósol a néphit.

Május 28
A május 28-i Emil napján hullott eső haszontalannak számít.

Júniusi jóslatok, előrejelzések

Június 8
Talán az egyik legismertebb népi megfigyelés Medárd napjához kötődik. Június 8-án, ha szép idő van, azt jelzi, olyan lesz az egész nyáron, ha viszont esik, azt jósolja, esni fog a következő negyven nap mindegyikén.

Június 10, 11
A népi hiedelem úgy tartja, hogy Margit napján, június 10-én és a Barnabás napján, június 11-én a lehulló eső "viszi a termést".

Június 24
Amilyen az idő Szent Iván napján, június 24-én, olyan idő marad 40 napig.

Júliusi jóslatok, előrejelzések

Július 2
Sarlós Boldogasszony ünnepén, július 2-án, ha esik, további negyven napig várható csapadékos idő.

Július 3
július 13-án, Mérges Margit zivatarjával ijesztget, ha dörög, villámlik, így lesz a következő közel másfél hónapban is.

Július 20, 22
Illés, Magdolna napján, július 20-án, 22-én zivataros szokott lenni az időjárás, s az esője "kiluggatja a diót, meg a mogyorót".

Július 25
Július 25-én, Jakab nap esője is kevesbíti a diót és a mogyorót. Ehhez a naphoz téli jóslat is kapcsolódik, vagyis ha ezen a napon sok a felhő, sok lesz a hó, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható. Ha meg süt is, esik is, akkor enyhébb lesz a tél.

Augusztusi jóslatok, előrejelzések

Augusztus 10
Augusztus 10, Lőrinc napjához kapcsolódik az a jóslat, hogy ha augusztus 1-től, Pétertől Lőrincig nagy a hőség, akkor soká lesz fehér a tél. Lőrinc után, ha nincs zivatar, akkor a dinnye majd szeptember 5-én pisil.

Augusztus 20
Szent István napján, ha jó idő van, akkor bő termés várható.

Szeptemberi jóslatok, előrejelzések

Szeptember 1
Az ősz első napján, Egyed napja, ha esik, akkor enyhe tél lesz, valamint egész hónapban eső, mert negyvenes ez a nap. Ha az eső mellett égzengés is hallható, akkor jövőre jó termés várható.

Szeptember 5
Szeptember 5-én, Lőrinc szép ideje kellemes őszt jelez.

Szeptember 8
Fecskehajtó Kisasszony napján szeptember 8-án, amilyen az időjárása, annak az ellenkezője jellemzi az egész őszt. Azért nevezik ezt a napot „fecskehajtó Kisasszonynak”, mert a fecskék ekkorra már összevárják egymást, s még a rossz idő beköszöntése előtt, a többi vándormadárral együtt melegebb égtájak felé repülnek.

Szeptember 14
Lambert napján, szeptember 14-én a szép idő, jó tavaszi időjárást jövendöl.

Szeptember 29
Szent Mihálykor a keleti szél, igen kemény telet ígér. Ha Mihály napján, szeptember 29-én még itt van a fecske, karácsonyig legelhet a kecske. Ha dörög az ég szép lesz az ősz, de nagy tél következik.

Októberi jóslatok, előrejelzések

Október 21
Október 21-én, Orsolya napján, ha szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad.

Október 26
Dömötör napján, október 26-án a hideg szél a kemény tél előjele.

Novemberi jóslatok, előrejelzések

November 1
Mindenszentek napja, november elseje, ha szép, tiszta időjárású, azzal havas, hideg telet jósol, az esővel pedig enyhébbet.

November 11
Márton napja, november 11, ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. S ha a közelében lévő napokon is napos az idő, akkor "Márton nyara van", akkor igen kemény hideg tél jön. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. A bornak szent Márton a bírája, tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor. Ezen kívül Márton-napi idő jövőévi márciusi időt is megmutatja.

November 19
November 19-én, Erzsébet napján, ha esik az eső, akkor enyhe lesz a tél. S nem feledendő, ha Erzsébet megrázza a pöndölyét, azaz ezen a napon esik a hó, akkor karácsonykor is lesz hó.

November 25
Talán az egyik legismertebb népi jóslat Katalin napjához, november 25-hez kötődik. A mondás szerint, ha Katalin kopog, karácsony locsog. Vagyis, ha Katalinkor fagy, akkor karácsonykor biztosan nem fog.

November 30
András napján, november 30-án, ha a leszeletelt, besózott, a 12 hónapról elnevezett hagymakarikák kalendáriuma szerint azok a hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendárium Luca napján, december 13-án vagy a karácsonyi éjféli mise után készíttetik.

Decemberi jóslatok, előrejelzések

December 13
December 13-hoz, Luca napjához rengeteg népszokás kapcsolódik. A lányok ilyenkor tudhatják meg jövendőbelijük kilétét, illetve a Luca-szék készítését is ezen a napon kell elkezdeni, és Karácsonyra befejezni. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. A néphagyomány szerint Luca napjától figyelték az időjárást. A karácsonyig eltelt 12 nap az elkövetkező év 12 hónapját jelölte. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.

December 25, 26
A népi időjóslás azt tartja, ha Fehér Karácsony akkor Zöld Húsvét, ha Fekete Karácsony akkor Fehér Húsvét. Illetve ha tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható. Ha karácsony másnapján, Istvánkor is szép, napos idő van, akkor száraz nyár és mindenből jó termés várható.

December 31
A népi megfigyelés szerint, ha Szilveszter éjszakáján szépen ragyognak a csillagok, akkor bőséges aratás és szüret várható. Ellenben, ha szilveszter éjjel esik, újév reggelén már süt a nap, akkor rossz lesz a termés. Az esztendő utolsó estéje, s a következő év első napja időjárása ha egyforma, akkor együttesen jó termés, gazdag esztendő várható.