Imre névnap

Nálunk megtudhatod, hogy mikor van 2024-ben, hogy mi az eredete, jelentése az Imre névnek vagy hogy mikor van az Imre névnap. Ezen kívül megmutatjuk neked, hogy milyen becenevei vannak, valamint milyen nevekkel van rokoni kapcsolatban.

Mikor van Imre névnap 2024-ben?

Imre: November 5
Felköszöntöm Facebookon!
Értesítést kérek, ha Imre névnap van!

Mennyire tetszik neked ez a név?

Akár gyermekednek is szívesen adnád ezt nevet? Esetleg saját neved? Kérlek oszd meg velünk, hogy mennyire szimpatikus neked ez a név!
Összesen 156 szavazatot adtak le eddig és a szavazatok átlaga jelenleg 4.

Imre eredete, jelentése

Egyes vélemények szerint a gót Amalrich, Emmerich névből származik, aminek a latinosított változata az Emericus. A név első eleme az Amal gót királyi család nevéből való, a szorgalmas, munkás jelentéshez áll közel. A második elem jelentése a hatalmas, az uralkodó. A név korábbi alakváltozatai az Emrik, Emrih, Imreh. Más elképzelések szerint viszont az emir (vezér) szóból származik és a török Emre változaton keresztül honosodott meg Imre formában. Megint más verzió szerint I. István Henrik fiának neve alakult át Heinrichus → Henricus → Emericus formában. Ezt a Henriket azóta is Szent Imre hercegként ismerjük. Jelentése szorgalmas és hatalmas, uralkodó.

Imre név elemzése

Feladata a lényeg megismerése. Keresi az élet értelmét, a lélek rejtelmeit. Számára a két véglet a szellemiség és az anyagi szenvedélyek. Fontos neki, hogy a problémákat mindig megoldja, nem hajlandó túllépni rajtuk. Az egyéni utakat keresi, nem nagyon tud alárendelődni. Emiatt olyan hívatások a megfelelők, ahol másokért tesz, de nem kell alárendelődnie. Ilyenek lehetnek például a gyógyító hívatások. Ugyanakkor megjelenik az érzelmi szélsőségesség, ha elköteleződik, nem képes sem elengedni, sem leválni. Nehezen birkózik meg a kudarcokkal, fanatikussá válhat. Rendkívül szenvedélyes, akár az őt érdeklő munka és hívatás, akár az érzelmek terén. A szerelem, a testiség gyakran elragadhatja. Ezért a párkapcsolata mindig kérdéses. Életének alapvető problémája a vágyak és szenvedélyek keretek között tartása.

Imre becenevei

Imre: Binci, Binkó, Imcsi, Imi, Imike, Imkó, Imrécske, Imri, Imrike, Imris, Imriske, Imrus, Imruska, Imrüske, Inci, Pinke, Pinkó

Imre rokon nevei

Imre: Hippia

- - Létrehozás ideje: - Módosítás ideje: